29 maja 2019 Udostępnij

jak-wybrac-wyciskarki do sokow

Wyciskarki do soków mylone są bardzo często z sokowirówka mi, niemniej jednak odróżnia je od nich sposób działania. Wyciskarki przypominają wyglądem raczej maszynki służące do mielenia mięsa, jednakże są na tyle dokładne, że mogą wyciskać sok nawet z roślin liściastych. 

Zalety

Wyciskarki umożliwiają nam spożywanie soków przygotowanych ze świeżych owoców, które mają wszelakie wartości odżywcze. Dzięki wyciskarce otrzymujemy sok wraz z miąższem. Sporą zaletą wyciskarek jest również fakt, iż nie napowietrzają one soku, a co za tym idzie nie ulega on utlenieniu i nie musimy spożywać go od razu po wyciśnięciu. Najważniejszą zaletą wyciskarek jest to, że nie podgrzewają one owoców i warzyw przy wyciskaniu. Możemy wyciskać nawet sok z najmniejszych, jak i trudnych do wyciśnięcia ziół, ale też owoców. 

Dzięki wyciskarkom możliwe jest także homogenizowane owoców, czyli inaczej mówiąc wytworzenie musu. Zaletą tychże urządzeń jest również łatwość ich czyszczenia - wymyć musimy tylko pojemnik na miąższ. 

Czym się kierować co zwracać uwagę przy zakupie wyciskarki do soków?

Na początku warto zaznaczyć, że wyciskarki to urządzenia wolnoobrotowe, zatem wyciśnięcie soku będzie czasochłonne, niemniej przy tym sprzęt ten jest wyjątkowo cichy.  

Nabywąjac wyciskarkę do soków trzeba zwrócić przede wszystkim uwagę na jej moc. W sklepach dostępne są urządzenia o mocy od 100 do 450 W. Jeżeli zamierzamy wyciskać sok tylko z miękkich owoców, to wystarczy kupić wyciskarkę o mocy 100-150 W. Niemniej jednak, im twardszy owoc czy warzywo, tym moc wybranej wyciskarki musi być większa. 

Trzeba także sprawdzić, w jaki sposób odprowadzany jest miąższ w danej wyciskarce. Są dwie opcje : podczas wyciskania soku miąższ trafi od razu do zbiornika, albo pozostanie na sitku i wtedy konieczne jest rozkręcanie i opróżnianie urządzenia raz na jakiś czas. 

Warto zwrócić także uwagę na to, czy do zestawu dołączono wymienne walki ślimakowe - dzięki temu istnieje możliwość wyciśnięcia soku z większej ilości owoców/warzyw, czy też z ziół. 

Wyciskarki do soków można podzielić na dwie najważniejsze grupy : elektryczne, jak i ręczne. Natomiast elektryczne można podzielić na jednoślimakowe i dwuślimakowe. 

Wyciskarka do soków jednoślimakowa i dwuślimakowa

W wyciskarkach elektrycznych zamontowany jest tak zwany ślimak, czyli element mający kształt spirali, odpowiedzialny za miażdżenie warzyw i owoców, dzięki czemu wyciskany jest sok. W przypadku wyciskarek jednoślimakowych cała komora urządzenia zajęta jest jednym, większym ślimakiem, zaś w dwuślimakowych istnieją dwie, równolegle ustawione do siebie spirale. Sporą zaletą wyciskarek duślimakowych jest fakt, że są dużo bardziej wydajne, a powstały z nich sok pełnowartościowy, niemniej zajmują również więcej miejsca. A ich wyczyszczenie to długie i żmudne zajęcie. 

Wyciskarki jednoślimakowe można podzielić na poziome i pionowe. Poziome mają niskie obroty, zatem nie zostaje zwiększona temperatura owoców i warzyw, a poza tym łatwo się je czyści i są ciche. Wyciskarki pionowe posiadają zaś większy otwór, zatem w krótkim czasie zostaje przygotowana właściwa ilość soku. Niemniej jednak są trudniejsze w czyszczeniu. 

Kacper Kowalik

Tester wyciskarek do owoców nowej generacji. Warszawa.