6 listopada 2016 Udostępnij

Wyciskarka do soków dla zdrowia i urody

Wyciskarka do soków

W naszych kuchniach regularnie pojawiają się nowe urządzenia. Jednym z nich są wyciskarki do soków, które jeszcze nie mogą się równać z tosterami czy nawet blenderami pod względem popularności, ale mają gigantyczne zalety, które trzeba koniecznie poznać.

Sokowirówka

Sokowirówki stanowią bardzo niedoskonałą alternatywę dla wyciskarek do soków. Dlaczego? O tym trochę później.

Kuracja Gersona

Pierwsza fala popularności wyciskarek do soków związana była z tak zwaną dietą Gersona. Jest po popularna dieta, która szczyt popularności święciła w latach pięćdziesiątych, kiedy ten niemiecki medyk niestety zmarł, ale wraca ponownie na fali mody na zdrowe odżywianie się. Dieta Gersona nie jest jednak bynajmniej tylko elementem mody. Doktor Gerson badał bowiem mechanizmy powstawania raka. Jego tezy dzisiaj nie znajdują szerszego uznania wśród lekarzy, głównie ze względu na rozwój genetyki, ale nie da mu się odmówić racji pod kilkoma względami.

Moc wyciskarki

Doktor Gerson twierdził, że rak i wiele innych chorób to przede wszystkim efekt utrzymującej się przez dłuższy czas nierównowagi w naszym organizmie, obecności toksyn oraz braków odpowiedniego pokarmu. Podkreślał on, że nasz organizm posiada wszystkie niezbędne mechanizmy do utrzymywania nas w dobrym zdrowiu i jeśli nie będziemy mu przeszkadzali, dożyjemy bardzo długich lat w znakomitym zdrowiu. Niestety, współczesny świat jest pełen toksyn, a do tego my odżywiamy się źle. Organizm nie ma możliwości regenerowania się i po czasie rozwijają się choroby. Sposobem na nie powinny być świeżo wyciskane soki owocowe.

Sokowirówka vs wyciskarka

Wszystkie niezbędne nam do życia składniki dostępne są w wygodnej do przyjęcia formie właśnie w świeżo wyciskanych sokach owocowych. Muszą to być jednak soki z surowców produkowanych ekologicznie i muszą być wciskane, a nie wydobywane w sokowirówkach. Jest to bardzo ważne, ponieważ sokowirówki mocno ograniczają ilość pożytecznych substancji w soku. Związane jest top z szybko wirującymi ostrzami lub tarczami ściernymi tych urządzeń. Tarcie, kontakt z metalem i napowietrzenie soku (charakterystyczna pianka) powodują, że wiele enzymów i innych ważnych substancji odżywczych nie jest w stanie przetrwać takiej kuracji szokowej.

Kacper Kowalik

Tester wyciskarek do owoców nowej generacji. Warszawa.