27 listopada 2020 Udostępnij

Możesz zredukować objawy kaca, pijąc odpowiednie soki.

Najlepszymi lekarstwami na kaca są: pozbycie się toksycznych substancji z organizmu z powodu wysokiego spożycia alkoholu, a następnie nawodnienie organizmu dużą ilością płynów i soków oczyszczających.

Zrozumienie kaca

Kac opisuje nieprzyjemny stan fizjologiczny po ciężkim spożyciu napojów alkoholowych. Kac może trwać do dwóch lub trzech dni po spożyciu alkoholu.

Im więcej spożywanego alkoholu, tym większe szanse na kaca. Jednak poziom tolerancji jest różny dla każdej osoby.

Objawy kaca

Oznaki i objawy kaca zaczynają się zazwyczaj kilka godzin po spożyciu alkoholu. W zależności od ilości wypitego alkoholu i poziomu tolerancji, można doświadczyć któregoś z tych objawów:

  • Czujemy się wysoko
  • Zmęczenie
  • Bóle głowy i bóle mięśni
  • Mdłości, wymioty, biegunka
  • Podwyższona temperatura ciała
  • Trudności z koncentracją
  • Problemy ze spaniem
  • Wrażliwość na światło i hałas
  • Rozmyte widzenie
  • Zaburzenia nastroju, takie jak depresja, lęk i irytacja
  • Funkcje silnika erratacyjnego
  • Zawroty głowy
  • Szybkie bicie serca
  • Zakrwawione oczy

Objawy kaca mogą być krótkotrwałe, ale regularne picie alkoholu może powodować poważniejsze objawy, które stają się chorobami przewlekłymi. Niektóre ze szkód alkoholizmu:

  • Żółtaczka (choroba wątroby)
  • Marskość wątroby (tłusta wątroba)
  • Łatwe zasinienie
  • Obrzęk dolnej części ciała
  • Krwawienie w jelitach
  • Rak wątroby

Przyczyny symptomów kaca

Ilość kongenerów w alkoholu jest uważana za jedną z głównych przyczyn objawów kaca. Kongener odnosi się do zanieczyszczeń (cynk i inne metale), które powstają podczas fermentacji alkoholu i są dodawane w celu wzmocnienia smaku, zapachu i koloru napojów alkoholowych. Uważa się, że substancja ta pogłębia skutki kaca.

Substancje konserwujące są składnikami produkowanymi jako produkty uboczne fermentacji i destylacji. Obejmują one aceton, aldehyd octowy, garbniki i niektóre substancje smakowe w różnych napojach alkoholowych.

Napoje alkoholowe z większą ilością kongenerów to czerwone wino, szampan i bourbon. Wino białe ma mniejszą ilość niż czerwone, a wódka ma najniższe stężenie.

Etanol w alkoholu powoduje efekt odwodnienia, który prowadzi do pragnienia, bólu głowy i większości innych objawów. Zaburzenia metaboliczne w mózgu spowodowane wysokim spożyciem alkoholu powoduje "hipoglikemię mózgu" lub niski poziom cukru, co prowadzi do innych objawów, takich jak trudności z koncentracją, zmiany nastroju, problemy ze snem i nieregularne funkcje motoryczne.

Sugestie dietetyczne

Kaca zdarzają się głównie ze względu na toksyczność alkoholu, odwodnienie i stres oksydacyjny, który wywołuje w wątrobie. Jeśli cierpiący nie jest zwykłym pijakiem, okres rekonwalescencji może zostać skrócony poprzez jak najszybsze wypłukanie toksyn z organizmu.

Jeśli masz tendencję do kaca z napojów alkoholowych, zachowaj ostrożność następnym razem, gdy planujesz pić:

  • Poznaj swój limit i przestań zanim przekroczysz swój próg tolerancji
  • Nie należy pić na pusty żołądek
  • Unikaj ciemniejszych, kolorowych napojów alkoholowych
  • Nie należy mieszać alkoholu z napojami gazowanymi

Aby przeciwdziałać "hipoglikemii mózgu", przed pójściem spać należy wypić sok owocowy o wysokiej zawartości fruktozy (cukru owocowego) (jeśli jest się jeszcze trzeźwym). Fruktoza może pomóc w metabolizowaniu alkoholowych substancji chemicznych, które powodują objawy kaca.

Ponadto, pij dużo wody, aby wypłukać toksyny. Zawsze trzymaj celtycką sól morską pod ręką i wkładaj szczyptę (lub około 1/8 łyżeczki) do każdej 8 szklanki wody, maksymalnie do 1 łyżeczki dziennie. Pij, aby utrzymać nawodnienie, co zmniejszy wiele objawów.

Kontynuuj picie soków i dużej ilości płynów nawet po dwóch lub trzech dniach, aby zapewnić, że duża część toksyczności zostanie wyeliminowana z systemu.

Zalecana żywność lecznicza do leczenia okazjonalnego kaca

Kac nie jest przyjemny. Środek zaradczy nie jest przyjemny, ale soki pomagają. Najprawdopodobniej zrobisz to dla ukochanej osoby lub przyjaciela, by zaradzić kacowi. Ostatnią rzeczą, jaką chce zrobić poszkodowany, jest robienie soków.

Marchewka, zielone jabłka i zielone warzywa pomagają oczyścić układ trawienny, usuwając tym samym toksyny tak bardzo, jak to możliwe, poprzez eliminację. Większość zielonych warzyw liściastych jest wysoce oczyszczająca i budująca i jest niezbędna dla układu krążenia organizmu, szczególnie dla mózgu.

Sok z buraków nie tylko oczyszcza wątrobę, ale także pomaga w detoksykacji toksyczności alkoholowej. Seler jest doskonałym źródłem wapnia i magnezu, które mają uspokajający wpływ na centralny układ nerwowy.

Wapń i magnez w większości wymienionych poniżej warzyw to niezbędne połączenie, które może pomóc w zapobieganiu i łagodzeniu bólów głowy.

Najskuteczniejsze soki do usuwania toksyn pochodzą z soków gorzkich, na przykład z gorzkiej rukoli, rukwi, rzeżuchy czy grejpfruta. Są one doskonałe w oczyszczaniu, naprawianiu i odżywianiu nerek i wątroby, które są dotknięte zbyt dużym spożyciem alkoholu. Wysoka zawartość witaminy C w grejpfrutach i cytrynach kontynuuje niezbędną pracę detoksykacyjną.

Soki kantalupowe i arbuzowe mają działanie moczopędne. Są one również pomocne w wypłukiwaniu toksycznych substancji z organizmu przez nerki.

Niektóre Sugeruje się Combos (pomiar na jedną porcję):

  • 2 zielone jabłka + 6 żeberek selera + 1 goryczka (około 6 cali) + ¼ cytryny ze skórką
  • 2 zielone jabłka + 1 koper włoski + ½ pęczka rukwi wodnej + ¼ cytryny + 1-calowy korzeń imbiru
  • 2 zielone jabłka + 6 żeberek selera + 1 ogórek + 10 pałeczek szparagów
  • 1 koper włoski + 1 średni burak + 1 grejpfrut + ¼ cytryny + 1-calowy korzeń imbiru
  • Duże szklanki soku kantalupowego lub arbuzowego z wyciskiem z cytryny

Monika Białek

Gastrolog oraz wierna użytkowniczka marki Hurom. Poznań.