6 kwietnia 2019 Udostępnij

Ostropest plamisty - zastosowanie w medycynie,kuchni i kosmetyce

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to gatunek rośliny należącej do rodziny astrowatych. W sprzyjających warunkach może rozrosnąć się nawet do wysokości 2 m. Jest rośliną dwuletnią. Jej główki kwiatowe osiągają średnicę od 4 do 8 cm i składają się z purpurowych w kolorze,   rurkowatych w kształcie kwiatków. Kwiaty otaczają rosnące w rzędach przylistki, brzeg zewnętrznej warstwy  zakończony jest mocnymi, kłującymi kolcami. Jest gatunkiem introdukowanym najprawdopodobniej z regionu Morza Śródziemnego, północnej Afryki oraz zachodniej części Azji. 

Surowcem zielarskim stosowanym w kosmetologii i medycynie są owoce (Fructus silybi mariani) i to z nich pozyskuje się ekstrakt roślinny. Najważniejszym składnikiem owoców jest silimaryna będąca substancją aktywną ostropestu i silnym przeciwutelniaczem. Silimaryna to połączenie różnych pod względem struktury izomerów pochodzących z grupy flawanolignanów. Obok nich ostropest plamisty zawiera izosylibinę oraz sylichrystynę, a także flawonoidy o niskim stężeniu, ponadto tyramin, taniny, olejki eteryczne, sterole, saponiny, witaminy i kwasy organiczne.

Ostropest plamisty - zastosowanie w medycynie

Wyciąg z owoców ostropestu znalazł szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Stosowany jest leczniczo przy toskyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby, zapobiega marskości wątroby oraz zwyrodnieniu tłuszczowym i uszkodzeniom tkanek wątroby. Powstrzymuje krwawienia z nosa i narządów wewnętrznych, pomocniczo stosuje się go również przy obfitych miesiączkach, zaburzeniach trawienno-pokarmowych, niedokwaśności soku żołądkowego, zaburzeniach łaknienia, wzdęciach, niskim ciśnieniu krwi oraz chorobie lokomocyjnej. Ostropest plamisty jest również jednym ze składników licznych preparatów leczniczych, np.: Sylimarolu, Sylicynaru, Legalonu, Sylivitu, Flavobionu, Syligranu. 

Do użytku domowego stosuje się mielone ziarna ostropestu dodając je bezpośrednio do potraw, można również zrobić z nich odwar lub nalewkę...

Średnia dobowa dawka zmielonych owoców ostropestu to od 12-15 g, lub zamiennie od 200 - 400 mg sylimaryny. Ponieważ sylimaryna słabo rozpuszcza się w wodzie, jej stężenie w ekstraktach i nalewkach będzie większe niż w naparach. Najlepiej jest stosować ostropest plamisty w dłuższym okresie czasu, od 2-3 miesięcy.

Nalewka z ostropestu

Nalewka z ostropestu wspomaga organizm, leczy migreny i żylaki, pozytywnie wpływa na układ trawienny. 

Sposób przygotowania: Owoce ostropestu plamistego rozetrzeć w moździerzu lub zmielić. Przesypać proszek do szklanego naczynia i zalać 40% alkoholem w proporcjach 1:10, odstawić, regularnie wstrząsać zawartością. Po 3 tygodniach wyciąg należy odfiltrować i przelać do butelki zakończonej zakraplaczem. Stosować: 15-25 kropli, 3 x dziennie przy zaburzeniach trawienia, migrenach, dokuczliwych żylakach. Nie stosować przy zdiagnozowanej marskości wątroby ze względu na zawartość alkoholu. 

Odwar z ostropestu

Sposób przygotowania: Owoce ostropestu rozetrzeć w moździerzu, rozgnieść lub zmielić. 1 łyżeczkę otrzymanego proszku: od  3–5 g, zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem od 5-10 min. Odstawić na 15 min., przecedzić.

Stosować: 3 x dziennie jedną szklankę wywaru na 1/2 godziny przed posiłkiem, (dawka zawiera łącznie 3 łyżeczki ostropestu) przy schorzeniach wątroby, pęcherzyka żółciowego, niestrawności. Jako środek przeciwkrwotoczny: pić co 1 godz. po 1 łyżce.

Profilaktycznie:  2 razy dziennie 1/2 szklanki wywaru (czyli 1 łyżeczkę owoców ostropestu dziennie).

Ostropest plamisty mielony

Sproszkowane, gotowe nasiona ostropestu można również spożywać bezpośrednio, w ilości od 12-15 g dziennie (około 1 łyżka). Doskonały do oczyszczania organizmu z toksyn.

Ostropest plamisty - zastosowanie w kuchni

Ostropest plamisty sproszkowany dodajemy do każdej potrawy lub stosując się do przepisów:

1.Koktajl oczyszczający z ostropestu:

1 łyżka mielonego ostropestu
2 garści liści szpinaku
banan
1,5 szklanki wody mineralnej
Zmiksować wszystkie składniki i wypić bezpośrednio po przygotowaniu 


2. Sałatka z liśćmi ostropestu:
Garść pomidorków koktajlowych
Garść młodych liści ostropestu
Sałata lodowa
Mozzarella
Kilka oliwek
Sos winegret lub łyżka oliwy z oliwek, według uznania

Młode, dolne liście ostropestu dodajemy do każdej sałatki, można je też ugotować i spożywać jak szpinak. Pąki kwiatowe są doskonałe, przygotowane tak jak miniaturowe karczochy.

Ostropest plamisty - zastosowanie w kosmetyce

Olej z ostropestu do stosowania zewnętrznego  –skuteczny do  skóry podrażnionej, przesuszonej, skłonnej do zmarszczek. Zmniejsza zaczerwienienia, rozjaśnia cerę, poprawia zdolności regeneracyjne skóry. Regeneruje przesuszone włosy i paznokcie. Grubo zmielone nasiona ostropestu zastąpią każdy peeling do ciała, szczególnie po zmieszaniu z odrobiną oleju kokosowego i kropelką olejku eterycznego.
Olej z ostropestu poprawia stan skóry i włosów. Wyciąg z ostropestu dodaje się również do kremów, szamponów, odżywek, jednak w takiej formie jest rzadko dostępny w popularnych drogeriach.


 

Tomasz Solski

Dietetyk, z doświadczenia poleca soki jako najlepszą metodę leczenia wielu dolegliwości pacjentów. Kraków